3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası 2022
07 Kasım 2022

ORGAN BAĞIŞI İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ?

Organ Bağışı Nedir?

    Yaşayan veya ölen bir kişinin organ ve dokularının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesi organ bağışıdır.

Hangi Organ Bağışlanır?

     Sağlıklı bir insanın bütün organları bağışlanabilir. En çok bağışlanan organlar: Kalp, Akciğer, Böbrek, Karaciğer ve Pankreas. En çok bağışlanan dokular: Kalp kapağı, Kornea, Kas ve kemik iliği.

Organ Alımı Nasıl Gerçekleştirilir?

    Organlarımızın alınması işlemi, konunun uzmanı doktorların bulunduğu sağlık bakanlığı ve üniversite organ nakil merkezlerinde gerçekleştirilir. Organ bağışında bulunduğumuz takdirde organ bekleyen hastalara yaşama şansı verebilmemiz için ”Bağış Belgenizi”kimlik gibi sürekli yanınızda bulundurmanız ve bu konuyla ilgili olarak yakın akrabalarınıza bilgi vermeniz gerekmektedir.

Kimlere Yapılır?

    Herhangi bir nedenle organ nakline uygun olmayan hastalar hariç hemen herkese nakil yapılabilir. İlerlemiş organ yetmezliği çeken hastalar listenin başında geliyor. İleri düzeyli diyabet, böbrek, kalp, karaciğer ve akciğer yetmezliğinden yakınanlara, ince bağırsakları önemli ölçüde alınmış veya işlev kaybı gelişmiş hastalara, kornea hastalıklarına bağlı görme kaybı yaşayanlara organ nakli uygulanabilir. Yüzünün çoğunu kozmetik ve fonksiyonel olarak kaybedenler, kemik dokuda ve tendonlarda önemli hasar gelişenler de organ nakline uygundur.

Nereye Nasıl Organ Bağışı Yapabilirim?

  • İl Sağlık Müdürlüğü
  • Devlet Hastaneleri
  • Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastaneleri
  • Toplum Sağlığı Merkezleri
  • Aile Sağlığı Merkezleri
  • Organ Nakli Yapan Merkezler
  • Özel Hastaneler

    Organ bağışı yapmak isteyen kişiler yukarıda belirtilen yerlere başvuru yaparak iki tanık huzurunda bir belge imzalıyor. Kişiye organ bağışını onaylandığına dair bir kart veriliyor. Yapılan organ bağışları o hastanenin yetkili kişisi tarafından internet üzerinden SAĞLIK BAKANLIĞININ ORGAN VE DOKU BAĞIŞI BİLGİ SİSTEMİNE giriliyor. Bakanlık yetkilileri dışında kimsenin bu bilgileri görmeye yetkisi yoktur. Organ bağışı ve nakli hizmetleri 1979 yılında yürürlüğe giren 2238 sayılı Organ ve Doku alınması, aşılanması, saklanması ve nakli hakkındaki kanun sınırları içinde yürütülür.

Organ Bağışı İçin Yaş Sınırı ve Özellik Aranıyor Mu?

    18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir ve organ bağışı kartı sahibi olabilir.

                         “BAĞIŞLANAN HER ORGAN FİLİZLENENEN CANDIR.”

Organ bağışı, gönüllülük esasına bağlı olan ve nakil bekleyen kişilere umut veren bir tedavi yöntemidir.
3-9 Kasım Organ Bağışı haftası kapsamında; 
Giresun Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Hastanesi olarak hastane içerisinde stant açıp vatandaşlarımıza organ bağışı hakkında bilgi verilmiştir.
Gönüllü olan vatandaşlarımızın bağış işlemleri yapılmıştır.  Ve gerekli eğitimler verilmiştir.


Tüm organ bağışı bekleyen hastalarımıza acil şifalar diliyoruz.
#OrganBağışıHaftası 
#OrganBağışıHayatKurtarır

2022 oRGAN




2022 oRGAN

2022 oRGAN